ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17/02/2022

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Επιμενίδου 19 – Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣ:
1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κο Περιφερειάρχη Τζιτζικώστα Απόστολο
2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κον Πρύτανη Παπαϊωάννου Νίκο
3. Δήμο Αριστοτέλη, κον Δήμαρχο Βαλιάνο Στέλιο

Αξιότιμοι κύριοι

Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό την προώθηση αιτήματος δημιουργίας ενός Διεθνούς Αριστοτελικού Κέντρου στον χώρο των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με πρώτο πρόεδρο του συλλόγου μας τον κο Σισμανίδη Κώστα, αρχαιολόγο – ανασκαφέα των αρχαίων Σταγείρων.

Σύντομα το ΑΠΘ και ο Δήμος Αριστοτέλη ηγήθηκαν του αιτήματος της δημιουργίας του Αριστοτελικού Κέντρου και υπεγράφη το πρώτο συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη και του ΑΠΘ, την 1η Ιουνίου 2018, με το οποίο συμφωνήθηκε η από κοινού δημιουργία ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην περιοχή των Αρχαίων Σταγείρων, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με την αρωγή του συλλόγου «Αριστοτέλειος Πολιτεία» που συστάθηκε με σκοπό την ενίσχυση και την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Από την 1η Ιουνίου του 2018 έως τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, δηλαδή σε διάστημα περίπου ενός έτους έγιναν οι παρακάτω ενέργειες στην κατεύθυνση υλοποίησης του συμφωνητικού συνεργασίας:

  1. Συστάθηκε κοινή επιτροπή επίβλεψης έργου με συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΠΘ, του Δήμου Αριστοτέλη και του συλλόγου «Αριστοτέλειος Πολιτεία».
  2. Υπήρξε απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αριστοτέλη για παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης 300 στρεμμάτων για την οικοδόμηση του Αριστοτελικού Κέντρου.
  3. Η κοινή επιτροπή έργου προχώρησε στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου, σε θέματα οικονομικά (κόστος έργου, πόροι χρηματοδότησης, βιωσιμότητα έργου κλπ) όπως μπορεί να δει κανείς στο σχετικό power point.

Στις 16 Μαΐου 2019 στην αίθουσα της συγκλήτου του ΑΠΘ έγινε η επίσημη παρουσίαση όλου του έργου στον τύπο με ενθουσιώδεις αναφορές όχι μόνο από τον τύπο, αλλά και από τον Πανεπιστημιακό χώρο, εντός και εκτός Ελλάδος, και από την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Η επόμενη εξέλιξη, επί του θέματος, ήταν η επίσκεψη αντιπροσωπείας της κοινής συντονιστικής επιτροπής στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κο Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στην όλη προσπάθεια. Όλα αυτά, που έγιναν σε διάστημα μόλις ενός έτους, έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά από ολόκληρη την ελληνική αλλά και ξένη πανεπιστημιακή κοινότητα.

Μετά τις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, στις οποίες άλλαξε η Διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη, υπεγράφη  νέο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη, του ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή από τους κυρίους Βαλιάνο Στέλιο, Παπαϊωάννου Νίκο κα Τζιτζικώστα Απόστολο στις 21.07.2020 για τη δημιουργία του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην Ολυμπιάδα.

Σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή του νέου συμφωνητικού, το μόνο που έγινε ήταν μία συνάντηση εργασίας στις 12 Οκτωβρίου 2021 στην οποία ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι σε διάστημα 2-3 εβδομάδων θα ανακοίνωνε    τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αποφάσιζε για τα επόμενα βήματα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Ούτε καν η ενίσχυση των σχετικών επιτροπών όπως αναφέρεται στο νέο σύμφωνο συνεργασίας «…η κοινή συντονιστική Επιτροπή ελέγχου και οι ομάδες εργασίας όπως ορίστηκαν σε εφαρμογή του συμφώνου συνεργασίας με αριθ. πρωτ. 22639 1/6/2018 μεταξύ του ΑΠΘ και Δήμου Αριστοτέλη θα ενισχυθούν με επιπλέον άτομα που θα ορίσουν οι 3 συμβαλλόμενοι».

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Πρύτανη, κύριε Δήμαρχε, εάν έχετε αλλάξει γνώμη σχετικά με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και τώρα δεν θέλετε να γίνει, βεβαίως δικαίωμά σας, παρακαλούμε να το κάνετε γνωστό προκειμένου και εμείς να μη σας ενοχλούμε και ο κόσμος να μην το περιμένει.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ