ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ 2021

Κύριε Δήμαρχε,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και Φίλοι

Καλώς ήρθατε στην αποψινή μας εκδήλωση που ο σύλλογος μας Αριστοτέλειος Πολιτεία συνδιοργανώνει με το Γραφείο Ποιήσεως και την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης με την στήριξη της κοινότητας Ολυμπιάδας, του Συλλόγου Επαγγελματιών Ολυμπιάδος και του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Ολυμπιάδας.

Είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσουμε μια θαυμάσια βραδιά με απαγγελίες ποιημάτων, με μουσική παρέμβαση της κυρίας Γεωργίας Βελιβασάκη και του κιθαριστή κυρίου Ανδρέα Ζιάκα.

Όμως είναι μαζί μας και ο αγαπητός καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ και μέλος διοίκησης του ΔΙΚΑΜ κος Αυγολούπης Σταύρος που θα μας μιλήσει για το φεγγάρι με την ματιά ενός αστρονόμου.

Προβλέπεται μια πολύ όμορφη βραδιά που θα την θυμόμαστε για πολύ καιρό. Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα ήθελα να σας πω δύο λόγια για τον σύλλογο μας, την Αριστοτέλεια Πολιτεία.

Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε στο τέλος του 2016 με πρώτο πρόεδρο τον γνωστό σε όλους μας κο Σισμανίδη Κώστα, αρχαιολόγο και ανασκαφέα των αρχαίων Σταγείρων.

Σκοπός και λόγος ίδρυσης του συλλόγου μας ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός Διεθνούς Αριστοτελικού Κέντρου στην περιοχή των Αρχαίων Σταγείρων, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Σήμερα, πρωτοπόροι και συνοδοιπόροι στον στόχο υλοποίησης του μεγάλου οράματος βρίσκονται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Αριστοτέλη.

Η κοινή στόχευση αποτυπώνεται στο κοινό συμφωνητικό συνεργασίας που υπογράφηκε στις 21 Ιουλίου του 2020 και αναφέρεται στον κοινό στόχο της δημιουργίας και λειτουργίας ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ ¨Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ¨ πλησίον του χώρου των Αρχαίων Σταγείρων με την αρωγή του συλλόγου ¨Αριστοτέλειος Πολιτεία¨, που συστάθηκε με σκοπό την ενίσχυση και την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Το επόμενο βήμα που περιμένουμε είναι η σύσταση νομικού προσώπου, με εκπροσώπηση όλων των συμβαλλομένων μερών, που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμένου Αριστοτελικού Κέντρου όπως αποτυπώνεται σε power point στο έντυπο που σας δόθηκε κατά την προσέλευση σας.

Θα κλείσω τη παρέμβαση μου με μία ανακοίνωση του συλλόγου μας, της Αριστοτέλειας Πολιτείας.

Ο Σύλλογος μας θα κινήσει άμεσα διαδικασία διερεύνησης διαδικασιών χαρακτηρισμού του Αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, του χώρου όπου τώρα βρισκόμαστε, ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Πιστεύουμε ότι ο τόπος γέννησης αλλά και ταφής, σύμφωνα με το αρχαιολόγο κο Σισμανίδη Κώστα, του μέγιστου φιλοσόφου όλου του κόσμου και όλων των αιώνων δικαιούται αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Θεωρώ ότι συμφωνείτε όλοι σας με αυτή την διεκδίκηση και ότι θα σας έχουμε συμμάχους στην προσπάθεια μας αυτή.

Εύχομαι να απολαύσετε την σημερινή βραδιά και να έχουμε ευκαιρίες και για άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.

Γεώργιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος συλλόγου Αριστοτέλειος Πολιτεία