Εξελιξεις σχετικα με την δημιουργια του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην Ολυμπιαδα Χαλκιδικης

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Επιμενίδου 19 – Θεσσαλονίκη

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 20/10/2021

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η συνάντηση των τριών εταίρων που συμμετέχουν από κοινού στην προσπάθεια σχετικά με την δημιουργία του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων «Ο Αριστοτέλης» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης μέλη της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής του Έργου μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Αριστοτέλειας Πολιτείας.

Να θυμίσουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Αριστοτέλη με την αρωγή και της Αριστοτέλειας Πολιτείας, του Συλλόγου που δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό την δημιουργία αυτού του Κέντρου, είναι οι τρεις φορείς που έχουν συνυπογράψει κοινό Σύμφωνο Συνεργασίας της Σύμπραξης για το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, το οποίο πρωτοπαρουσιάσθηκε σε εκδήλωση τον Μάιο του 2019 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και μάλιστα η σχετική Προμελέτη και κυρίως οι σκοποί και οι στόχοι του, παρουσιάσθηκαν και επίσημα στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του για την πραγματοποίηση αυτού του εμβληματικού Έργου.

Στην πρόσφατη αυτή πραγματοποιηθείσα συνάντηση, η οποία να σημειωθεί έγινε μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω και της πανδημίας, όλοι μας ευελπιστούσαμε να δούμε τα επόμενα βήματα και τους σχεδιασμούς προς την κατεύθυνση της ταχύτερης υλοποίησης του Κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα περιμέναμε να δούμε αυτά που εκκρεμούσαν εδώ και καιρό, δηλαδή την διοργάνωση μιας εκδήλωσης με σκοπό την επίσημη παρουσίαση του Έργου, μέσω της οποίας θα δινόταν διαδικτυακά η δυνατότητα ενημέρωσης και συμμετοχής σε τεράστιο αριθμό ατόμων και Συλλογικών Φορέων που ασχολούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό με τα του Αριστοτέλη, δίνοντας έτσι μια τεράστια ώθηση και δημοσιότητα του εγχειρήματος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περιμέναμε, επίσης, να ακούσουμε την πρωταρχικής σημασίας έναρξη των διαδικασιών σχετικών με την σύσταση του Φορέα που θα αναλάβει ως Νομικό πρόσωπο πλέον στο εξής όλες τις αποφάσεις και ενέργειες σχετικά με την πορεία υλοποίησης και λειτουργίας του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου.

Δυστυχώς κανένα από τα παραπάνω θέματα δεν έγιναν αποδεκτά από τον Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος δήλωσε πως θα συστήσει εντός 3-4 εβδομάδων μια νέα επιτροπή, την πλειοψηφία της οποίας θα έχει ο Δήμος και η οποία θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες για το συγκεκριμένο Έργο.

Η εξέλιξη αυτή μας γεμίζει απογοήτευση, αφού ο Δήμαρχος ουσιαστικά θέτει στο περιθώριο όλες τις μέχρι σήμερα κοινά συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες 5 ετών, οι οποίες είχαν φέρει σε ένα πολύ προχωρημένο επίπεδο ωριμότητας το όλο Έργο και, ίσως, ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησής του.

Η ανησυχία και η αγωνία όλων μας, για την απόφαση του Δημάρχου Κου Στέλιου Βαλιάνου να αναλάβει πλέον αυτός στο εξής αποκλειστικά την ευθύνη των αποφάσεων και ενεργειών σχετικών με την πορεία του όλου Έργου, είναι πολύ μεγάλη, μας τρομάζει και μας δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά.

Σύσσωμη η κοινωνία της Ολυμπιάδας, κάτοικοι και Συλλογικοί Φορείς, δηλώνουμε σταθεροί και ακλόνητοι στους Στόχους και Σκοπούς του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου, έτσι όπως έχουν αρχικά σχεδιασθεί, καταγραφεί και ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, και αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τις περαιτέρω ενέργειες του Δημάρχού μας, ελπίζοντας να είναι προς την κατεύθυνση αυτή.

Το ΔΣ του συλλόγου